Kam s karavanem po Česku? Do kempu i za přírodou!

3.1.2024

Máte pár dní volna a přemýšlíte, jak je strávíte? Připravte zásoby jídla, nastartujte karavan a vydejte se prozkoumat naše tipy, kam vyrazit s karavanem po Česku. Přinášíme vám dnes inspiraci jak na kempy s perfektním zázemím a okolím vhodným k výletům, tak i přírodu, kde naleznete ticho, klid a odpočinete si od ruchu města.

s karavanem po česku

Když vyrazíte s karavanem za krásami české přírody

V České republice je bohužel parkování „kdekoliv“ zakázané. Nemůžeme tedy karavan zaparkovat na paloučku u lesa a ráno se kochat východem slunce a pasoucími se srnkami. Parkovat lze pouze na místech k tomu určených – tedy vyznačených dopravním označením.

Půjčovna karavanů 

Zaparkujte proto tam, kde je to pro karavany možné a ráno si buď popojeďte nebo se vydejte rovnou pěšky za krásami přírody. Kam tedy s karavanem v Čechách vyrazit?

  • Šumava – Okouzlí vás krásná ledovcová jezera a nádherné výhledy. Ať už zvolíte Černé či Čertovo jezero, určitě nebudete zklamaní. Okolní příroda vybízí k výletům. Můžete zvolit například naučnou stezku Antýgl či Březník a kochat se krajinou.
  • Děčínský Sněžník – Skvělé místo pro vás i pro karavan (je tam vybavený Stellplatz). Romantiku a klid nabízí skalní město v obci Tisá, nedaleko Sněžníku se nachází Vlčí jezero a nádhernou přírodu naleznete po celém kaňonu Labe.
  • Moravský kras – Punkevní jeskyně, propast Macocha a další jeskynní útvary jistě stojí za návštěvu. Klid si užijete na okolních stezkách lesem.

Stellplatz ušetří starosti i peníze

Pokud se touláte po cestách a nevyhledáváte kempy, přesto občas potřebujete dobít baterky, doplnit zásoby vody a vyhodit odpad. Stellplatz je k tomu ideální a za hodinu či dvě můžete pohodlně pokračovat v cestě. Místa pro běžnou údržbu karavanu jsou v zahraniční běžná, v Čechách jich je zatím jen pár. Stellplatzy přehledně naleznete i v německé aplikaci ADAC, nebo v mapě na odkazu níže:

Mapa stellplatzů v ČR 

Kam s karavanem do kempu?

Když vyrazíte s karavanem (či obytňákem) do kempu, je dobré předem zjistit, zda vybraný kemp poskytuje dostatečné zázemí. Nejde totiž jen o místo, kam zaparkujete, ale kde se také napojíte na elektrickou přípojkou, dobijete baterky, vyhodíte odpad, dočerpáte pitnou vodu a vylejete vodu odpadní, popřípadě i chemické wc. Většina kempů je již na karavany zařízena, přesto je dobré vše ověřit. Přinášíme vám tip na několik kempů, se kterými budete určitě na svých cestách spokojeni.

Karavany na prodej 

  • Kemp Keramika – Přibližně 15 km od Plzně se nachází perfektně umístěný kemp s řadou ocenění. 
  • Camp Matyáš - Kousek za Prahou, na břehu přehrady Vrané nad Vltavou, naleznete kemp, který se dostal v roce 2022 mezi TOP nejlepších kempů v Evropě. A to už stojí za návštěvu, že? 
  • Camping Dolce – Za rok 2022 byl v Královéhradeckém kraji nejlépe hodnocený právě tento kemp. Leží kousek od Adršpašsko-teplických skal a na své si přijdou rybáři i nadšení turisté. 
  • Autokemp Sedmihorky – Sedmihorky jsou kemp nedaleko Turnova, který se stal kempem roku 2023. Z kempu můžete vyrazit za krásami Českého ráje a je zde možné i koupání. 
  • Autokemp Frenštát – Ideální zázemí, pokud chcete vyrážet na pěší výlety po krásách Beskyd. 

Sháníte karavan na své cesty? Nabízíme prodej i půjčení karavanu. Neváhejte nás kontaktovat a vyrazte na své cesty třeba už dnes.

1